Recensie: Van de Markt

Samengevat
Sfeer
6
Eten
6
Bediening
5
Prijs-kwaliteit
6
5.8

Jaren geleden at ik bij eetcafé Van de Markt aan de Paterswoldseweg. Ze waren toen net open en we spraken een enthousiaste, jonge eigenaar die alle tijd voor ons nam en een heerlijke vegetarische burger – toen nog zeldzaam – serveerde. We waren benieuwd hoe het er tegenwoordig is en kwamen weer even buurten. Helaas is de ouderdom snel toegeslagen.

Sfeer

Hoewel het eetcafé bij binnenkomst nog vrij leeg is, zie je dat het sfeervol kan zijn als er meer tafels worden bezet. De aankleding is niet spannend en een paar tafeltjes staan vrijwel tegen de deur richting het toilet, maar de bar middenin de zaal maakt veel goed. Van de Markt is het summum van informeel en geschikt voor buurtbewoners in het algemeen en vrijgezellen in het bijzonder, met een weekhap voor minder dan een tientje. Het heeft niet de jeu om drie uur uitgebreid te gaan tafelen, maar past goed in de categorie ‘een hapje eten’.

Eten

Menukaarten scannen voor een diner: ik kan het niet laten. Van de Markt heeft een paar keer een foto van de weekhappenkaart op de Facebookpagina gezet, en deze is zeker niet wisselend te noemen. De vis is al tijdenlang een heekfilet en de vegetarische optie bevat steevast bladerdeeg. Maar je weet het nooit, wellicht hebben ze vandaag iets anders van de markt meegenomen. Als we informeren naar de weekhap luidt het eigenlijk niet verrassende antwoord: heekfilet en ‘een soort taartje van bladerdeeg met groenten’. Dit staat ons om twee redenen tegen: een weekhap moet iedere keer radicaal anders zijn en een groentetaartje als vegetarische optie is wel heel veilig. Alles smaakt prima als je er een paar plakken bladerdeeg bij doet.

We besluiten te kiezen uit de opties van de reguliere menukaart: ik neem een stoofpotje met vis en kruiden en mijn tafelgenoot een schnitzel. Het eten wordt op tijd gebracht en de hoofdgerechten gaan gepaard met friet, warme groente én salade. Van een schnitzel verwacht je een flinke hap, maar deze ligt wel erg zwaar op de maag en gaat niet helemaal op. De visstoofpot is goed op smaak, maar het is teleurstellend dat de menukaart op de site garnalen beloofde en hier alleen witvis in is te detecteren. Toegegeven, op het krijtbord in het café staan geen garnalen vermeld, maar een beetje variatie is te verwachten in een visstoofpot. De frieten zijn lekker en niet vettig, de salade is prima en we zijn blij verrast door sperzieboontjes als warme groente. Als we weglopen blijken de sperziebonen op te zijn, andere gasten zitten aan een sneu bakje courgette.

Al met al was het eten niet erg innovatief en mijlen verwijderd van de vegaburger van vroeger, maar een flinke portie prima eten kun je hier wel krijgen.

Bediening

Soms zit je in een buurtcafé waar de ons-kent-onssituatie de sfeer ten goede komt. Bij Van de Markt is dit niet het geval. We worden geholpen door de eigenaar, die vriendelijk is, antwoord geeft op vragen en de boel langs brengt, maar meer gastvrijheid hoeven we niet te verwachten. Er zitten bekenden aan de bar die de sfeer nogal monopoliseren en duidelijk prioriteit hebben. Ik kan de sfeer niet anders omschrijven dan ongezellig.

Kans op een tweede bezoek

Niet heel groot. Het eten was wel lekker, maar er zijn legio plekken in de stad waar het beter is. In een tijd waarin zoveel leuke nieuwe tenten opdoemen mag het wat spannender, innovatiever en vooral enthousiaster. Van de Markt heeft absoluut potentie – we hebben het gezien – maar lijkt in een sleur te zijn verzeild waarvan we hopen dat ze er snel uit losbreken.

 

praktische info

Paterswoldseweg 5
www.eetcafevandemarkt.nl
Prijs driegangenmenu €24