Recensie: Wereldburgers

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7.5
Bediening
7
Prijs-kwaliteit
7
7.1

De vorige keer dat we bij Wereldburgers aten vonden we de burgerbar veelbelovend, maar zagen we ook nog de nodige punten die beter konden. Wat is er dik drie jaar later veranderd?

Sfeer

Het interieur is nog hetzelfde als drie jaar geleden: hip-industrieel, met een open keuken voorin de zaak, Portugese tegeltjes op de vloer en een grote muurschildering achterin. Fastfood-de-luxe, noemden we dat toen. Die omschrijving gaat nog steeds op, al hadden we de nadruk graag net iets meer op ‘luxe’ willen zien: ons tafeltje is schoongeveegd, maar voelt wat plakkerig en dat roept toch een McDonalds-vibe op. De metalen stoeltjes zijn niet gemaakt om lang op te zitten, terwijl je hier al gauw een uur doorbrengt. Zo fast is het food nu ook weer niet.

Eten

Bij Wereldburgers werken ze met biologisch vlees en zoveel mogelijk regionale en duurzame ingrediënten. Dat staat decadentie niet in de weg: op het menu zijn bijvoorbeeld de Genova met groene pesto en mozzarella te vinden, de Godfather met Parmezaanse kaas en prosciutto en de Notorious B.I.G. met kweeperenjam en camembert. De meeste burgers zijn traditioneel van rundvlees gemaakt, maar er zijn ook varianten met lam, kip en varken, plus drie vegaburgers. De lineup is vrijwel hetzelfde als de vorige keer dat we hier waren, maar de keuze is groot genoeg dat je niet snel verveeld zult raken. Toch vindt tafelgenoot – een regelmatige bezoeker – het jammer dat er geen wisselende burger op de kaart staat.

Het moeilijkste is het kiezen van de burger, want daarna zijn je opties beperkt. Je kunt er wedges bij bestellen, twee soorten salade of je bestelt het complete burgermenu met wedges en coleslaw. Voor de broodmijders is er ook nog de mogelijkheid om de burger als maaltijdsalade te bestellen.

Ik ga voor de Cranberry Rock, die, zo lees ik, de tweede prijs heeft gewonnen tijdens een landelijke burgerbakwedstrijd. Het is inderdaad een lekkere burger, met Shropshire Blue-kaas, gebakken ui, spek en champignons en cranberrycompote. Het rundvlees had van mij steviger gekruid mogen zijn, maar dat is door de toppings niet heel storend. Omdat ik de burger als compleet menu heb besteld krijg ik er krokante aardappelwedges bij met Brander-mayonaise en een klein kommetje coleslaw.

Tafelgenoot is fan van de Kingston Chicken met mangochutney, gegrilde paprika en avocado, dus ze hoeft niet lang na te denken over haar bestelling. De chutney maakt het geheel vrij zoet en dat is voor sommigen te veel van het goede, vermoedt ze, maar zij vindt het lekker. Een dessert nemen we niet, want de keuze is beperkt tot bakjes Ben & Jerry’s-ijs. Niet zo interessant voor een recensie en zo beperkten we de schade voor onze taille nog een beetje.

Bediening

Het duurt even voor er iemand aan onze tafel komt. Tegen die tijd hebben we al bedacht wat we willen eten en geven we meteen onze complete bestelling door, maar het was prettiger geweest als we eerst een drankje hadden kunnen bestellen. Wel netjes: de komst van onze burgers wordt kort van tevoren aangekondigd met de vraag of we daar nog een tweede drankje bij willen, en na het eten wordt er ook nog geïnformeerd naar onze verdere wensen.

De keuze om standaard geen bestek op tafel te zetten blijf ik een vreemde vinden, want dit soort burgers eet je niet zonder knoeien. Wanneer er afgeruimd wordt en ik opmerk dat ik het bestek toch mis, vertelt onze serveerster dat het op verzoek gebracht wordt. Dat is natuurlijk handiger om vooraf te melden.

Kans op een tweede bezoek

Tafelgenoot is een geregelde bezoeker en komt hier ongetwijfeld nog vaker. Mijn favoriete burgertent is Wereldburgers niet, want ik ga meer voor de pubsfeer dan de fastfood-uitstraling. Maar best kans dat ik hier weer eens beland, want er staan nog genoeg burgers op de kaart die ik zou willen proberen.

 

praktische info

Akerkhof 43
www.wereldburgersgroningen.nl
Prijs hamburgers €7,95 – €10,95