Recensie: Wereldburgers

Samengevat
Sfeer
7
Eten
7
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
7
6.8

Koningsdag sluit je in stijl af met hamburgers en friet. En waar kun je die beter halen dan bij een zaak waar ze de Maxima op het menu hebben staan?

Sfeer

Wereldburgers heeft een industriële look gecombineerd met warme elementen: glanzende metrotegeltjes aan de wand, een open keuken bekleed met donker hout, achterin een vloer van Portugese tegeltjes. Daar staan ook de grotere tafels, terwijl voorin een rij tweepersoons bartafeltjes geplaatst is. Het effect is fastfood-de-luxe.

Eten

Het aanbod hamburgers is aardig uitgebreid. We kunnen kiezen uit zes runderburgers, twee lamsburgers en maar liefst drie veggie-burgers, en allemaal klinken ze even lekker. Omdat Wereldburgers inzet op duurzaamheid is het vlees biologisch en komen de aardappelen en de broodjes van lokale leveranciers. Aan klanten met dieetwensen is ook gedacht: wie geen brood eet, kan zijn burger met salade krijgen, de veggie-burgers kunnen ook vegan bereid worden en het ijs van Professor Grunschnabel is lactosevrij. What’s not to like?

De praktijk valt jammer genoeg een beetje tegen. Voor ons op tafel staan de Maghreb-lamsburger met gegrilde paprika, harissapasta en yoghurt-komkommersaus besteld, de Maxima met avocado en chimichurrisaus, de Genova met rucola, pesto en mozarella en de Dutch met spek en kaas. En allemaal hadden ze wel wat steviger gekruid hadden mogen worden, vinden we. Er staat weliswaar zout en peper op tafel, maar daar moet je eigenlijk niet je toevlucht tot hoeven nemen. De burgers zijn daarnaast behoorlijk rosé. Dat is een bewuste keus van Wereldburgers, dat zijn burgers het lekkerst vindt als ze niet helemaal doorbakken zijn. Maar daar denken veel mensen – zoals mijn tafelgenoten – anders over, dus het zou beter zijn als er naar individuele voorkeuren werd gevraagd.

Nog een minpunt: het ontbreken van bestek. Dat de McDonalds daar niet aan doet is één ding, maar bij een hamburgerzaak die zich als iets meer upmarket presenteert verwacht je toch wel een mes en vork. Dat is hier zelfs een noodzaak, want de burgers zijn zo hoog dat je ze niet zo in je mond kunt schuiven. Pogingen daartoe eindigden bij mij met saus en stukjes burger op m’n neus, kin en in m’n haar. Not a pretty sight.

Wel goed: het lekker stevige broodje – speciaal voor Wereldburgers gebakken door bakker Rob van Dijk – en de grote, knapperige aardappelwedges met kruidenkorstje, die met Brander-mayonaise geserveerd worden. Die wedges moet je overigens apart bijbestellen, net als de frisse coleslaw.

Voor wie na zo’n flinke hap nog honger heeft, staan er nog de nodige zoetigheden op de kaart. Huisgemaakte taart, brownies en ijs van Professor Grunschnabel. Dat ijs is weliswaar niet door Wereldburgers zelf gemaakt, maar de lijst met smaken is zo intrigerend dat ik daar toch maar voor kies. En het stelt niet teleur: de Indian Winter is gemaakt van kokosmelk met gember, kardemom, kruidnagel en nootmuskaat. Niet voor watjes, want de gember brandt na in je mond, maar absoluut bijzonder.

Bediening

Toegegeven, we zijn hier op Koningsdag en het is volle bak. Maar een restaurant moet het ook aankunnen als alle tafeltjes bezet zijn, en dat lukt Wereldburgers niet zo goed. Het duurt zo lang voor er iemand langskomt dat we ons afvragen of we soms zelf aan de counter moeten bestellen. En vervolgens wachten we weer een hele tijd op ons eten. Al met al zitten we er anderhalf uur, en da’s best lang voor een fastfoodzaak. Door alle drukte vergeten de jongens en meiden – die overigens wel heel vriendelijk zijn – om een stukgevallen glas met servetjes te vervangen, en dat terwijl we die zo hard nodig hebben.

Kans op een tweede bezoek

Het was lastig kiezen van de uitgebreide kaart, en ondanks de minpuntjes in de uitvoering van de burgers die we dit keer bestelden ben ik nog steeds benieuwd naar de rest van het aanbod. Da’s altijd een goed teken. De wedges waren erg geslaagd, en het ijs smaakte ook naar meer. Dus ja, waarschijnlijk strijk ik hier nog wel een keer neer. Maar dan wel op een rustig moment, en bij voorkeur wanneer Wereldburgers bestek heeft ingevoerd.

 

praktische info

Akerkhof 43
www.wereldburgersgroningen.nl
Prijs hamburgers €7,65 – €13,95