Lunchrecensie: XO

Samengevat
Sfeer
7
Eten
8
Bediening
6
Prijs-kwaliteit
7
7

In de Folkingestraat staat XO niet voor ‘kisses and hugs’, maar voor ‘extraordinary’. Een dappere naam, helemaal als je de grote schoenen van voorganger Puur! hebt te vullen. Wij gingen eens kijken of die X voor de O hoort te staan.

Sfeer

Puur!, de voorganger van XO in dit pand in de Folkingestraat, was een begrip in de binnenstad en barstte rond lunchtijd menigmaal uit zijn voegen. De verbazing was dan ook groot toen er vorig jaar een briefje aan de deur hing met de mededeling dat we nooit meer konden genieten van de bagels en anijs-chocoladetaart. XO – open voor lunch en diner – biedt tweemaal zoveel zitgelegenheid, maar dat heeft ook een nadeel: als het niet druk is, zoals nu, voelt de ruimte wel erg groot en kil aan. Dat de inrichting licht en minimalistisch is, helpt dan ook niet echt. En er is weinig zo treurig als een fraaie, maar vrijwel uitgestorven eetgelegenheid.

Eten

De lunchkaart is weinig extraordinary, maar bevat juist veel usual suspects. Geen vernieuwende culinaire hoogstandjes van vergeten groenten met ingewikkelde sauzen. Dat geeft niet, mits het aanbod smakelijk is. Ik heb een zwak voor clubsandwiches en kan me maar zelden inhouden als er eentje op de kaart staat. Ook nu geef ik me gewonnen en bestel de club zalm met bietenroomkaas. Mijn tafelgenoot gaat voor de salade met gerookte kipfilet.

Na het initiële lauwe enthousiasme begin ik als het eten arriveert te begrijpen waarom dit restaurant zo’n hoogmoedige naam heeft aangenomen: de club zalm is de prachtigste toren die ik ooit heb gezien. En het is zeker niet mijn eerste clubsandwich, dus dat zegt wat. Het beleg is bijna een kunstwerk, zo kleurrijk. Ik detecteer wortel, sla, roomkaas, en een gulle hoeveelheid omega 3 – de zalm, dus. Ik pak het broodje op om het direct weer neer te leggen. Hoe dien je dit met enig fatsoen te eten? Gelukkig is mijn tafelgenoot geen eerste date, want een flinke kliederboel maken is de enige optie. Of mes en vork gebruiken, maar dat is niet de bedoeling van een clubsandwich. Ik vergeef het de architect van deze club gelijk, want de smaak is goed. Heel goed zelfs. Romig door de bietenroomkaas  – waar ik ook wat avocado in meen te ontdekken – en knapperig door de royale hoeveelheid verse rauwkost. Naderhand heb ik het gevoel dat ik een gigantische runderburger heb gegeten, ik teer er nog uren op. Maar: wel een wat sneu plukje sla naast die club.

Mijn tafelgenoot is ook te spreken over de flinke portie salade, die wordt geserveerd met brood en boter. Wel is het jammer dat de kipfilet net iets te kort op de lunch is geland. Ook had de salade iets rijker besprenkeld mogen worden met saus, maar dat probleem is snel opgelost als de kok vraagt of het smaakt en we hem op dit minpuntje wijzen. Beetje saus erbij, huppatee, en de balans is weer op orde.

Bediening

Het jonge meisje dat ons bedient is vriendelijk, maar ze staat er helemaal alleen voor. Dat is ook in een zaak die niet vol zit lastig, zeker aangezien de gasten zich door de hele ruimte hebben verspreid. Het opnemen van de bestellingen gaat dan ook niet zo vlot, maar als we haar eenmaal hebben aangeklampt om de bestelling door te geven arriveert het eten snel.

Kans op een tweede bezoek

Zeer aanwezig. Als je met enige regelmaat buiten de deur luncht, ontstaat er op een gegeven moment een tweedeling in je hoofd. Tachtig procent bestaat uit een wazige brij van lunches die inmiddels in de vergetelheid zijn geraakt. De overige twintig procent zijn de locaties waar je terugkeert, en soms zelfs naar verlangt. De club zalm zorgt ervoor dat XO zich tot die laatste categorie mag rekenen. Of XO zo’n begrip gaat worden als het laagdrempelige en altijd gezellige Puur! is nog de vraag, maar de broodjes zijn van hetzelfde niveau.

 

PRAKTISCHE INFO

Folkingestraat 13
xo-groningen.nl
Prijs voor een lunchgerecht: €5-€11