Recensie: XO

Samengevat
Sfeer
8.5
Eten
9
Bediening
8.5
Prijs-kwaliteit
9
8.8

Als groot fan van de leukste straat van Groningen was ik al heel vaak langs XO in de Folkingestraat gewandeld. Het bord voor de deur dat een vijfgangenmenu voor 35 euro aanprijst vond ik altijd wat schreeuwerig overkomen, maar de gerechten maakten toch nieuwsgierig. Tijd dus voor een bezoek.

Sfeer

De inrichting van XO is licht met veel natuurlijke elementen. Voor het raam hangt een tak omwikkeld door lampjes, er staan overal plantjes en ook aan de muren en op de kussens van de groene bank langs de muur komen afbeeldingen van groen terug.  Maar het is geen overkill, want het zorgt voor een gemoedelijke, ongedwongen en relaxte sfeer. Ons tafeltje staat naast het grote raam, waardoor we uitzicht hebben op de gezellige drukte in de Folkingestraat. Een leuke plek, alleen moet je het niet erg vinden dat mensen ook naar jou kijken.

Eten

Je kunt bij XO ook à la carte bestellen, maar uiteraard gaan wij voor het vijfgangendiner. De eerste gang is ribeye met daarbij verschillende groenten; een geweldige afwisseling van smaken en structuren. Het vlees is gerookt, de crème van doperwt hartig en romig, de paddenstoeltjes zijn zoet-zuur, de walnoten licht gekarameliseerd. De aardpeer en boerenkool zijn beide gefrituurd, wat vooral bij de boerenkool een bijzondere knapperige structuur oplevert die in je mond uit elkaar valt. Alles komt perfect samen in een gerecht dat ik letterlijk tot op de laatste kruimel van mijn bord eet. Het is een veelbelovend begin.

 

De eend die daarna op tafel komt is perfect bereid: enorm mals en zacht. Er bovenop ligt een salade van venkel, kool, cranberry en croutons van kruidkoek die dankzij zijn frisheid een mooie tegenhanger is voor het vlees. De topping van kleine stukjes gepofte aardappel – volgens de bediening een soort Nibb-its – is heel verrassend. Enige kritiekpuntje: de croutons van kruidkoek vallen nogal weg. Als ik het gerecht op heb, kan ik me niet herinneren dat ik er eentje heb gehad, al heb ik ze wel zien liggen.

Bij de derde gang krijgen mijn tafelgenoot en ik – op mijn verzoek – twee varianten van hetzelfde gerecht. Hij met een stukje skreifilet dat superzacht is en uit elkaar valt bij het snijden en ik met vegetarische bitterballen – fijn dat die optie er is. De bitterballen zijn goed op smaak gebracht en knapperig gebakken. De kormasaus is licht pittig en zuur en heeft daarmee een complexe smaak. Ik vind het leuk dat ze hebben gekozen voor krokante noedels in plaat van gewone. Dit gerecht voelt qua stijl alleen wel een beetje als een zijweggetje naast de andere gangen.

De porchetta van het laatste hartige gerecht is zacht als boter en smelt in de mond. De puree die erbij zit is verrassend fris en romig. Hoewel het mosterdzaad op het vlees een vrij zoete noot toevoegt is, is dit gerecht qua smaak toch wat minder spannend dan de voorgaande gangen.

Over het dessert, een tompouce met kers, yoghurt en amandelspijs, is vooral mijn tafelgenoot erg positief. Het bladerdeeg is luchtig en knapperig en de verhouding met de crèmepjes die erop en ertussen liggen is goed. De kers en de amandelspijs vullen elkaar goed aan en het yoghurtijs dat ernaast ligt zorgt voor een frisse, romige toevoeging. Het enige minpuntje: dit dessert kun je eigenlijk niet op een beschaafde manier eten, zelfs niet als je de tompouce in tweeën deelt. Je moet flink je best doen om een stukje bladerdeeg los te krijgen met je vorkje. Maar het is wel de moeite waard.

Bediening

De bediening is vriendelijk en op een goede manier informeel. Er wordt regelmatig gecheckt hoe het gaat, we krijgen uitleg over wat er op ons bord ligt en het tempo waarin we ons eten krijgen is precies goed. Ook wordt er met ons meegedacht wanneer ik aangeef te twijfelen over het visgerecht. Het blijkt geen probleem om er een vegetarische versie van te maken. Ook leuk: het hondje van andere gasten krijgt vrijwel meteen na binnenkomst een bakje met water.

Kans op een tweede bezoek

Ik ben nu al benieuwd welke gerechten er volgende maand op het bord voor de deur zullen staan.

 

praktische info

Folkingestraat 13
https://xo-groningen.nl/
Prijs vijfgangenmenu €35; driegangenmenu à la carte €37,50 –  €47,50