Recensie: ’t Koetshuys

Samengevat
Sfeer
8.5
Eten
8
Bediening
8.5
Prijs-kwaliteit
8
8.3

Ruim een jaar geleden waren we ook al bij ’t Koetshuys en normaal gesproken zouden we niet zo snel weer terugkeren voor een tweede recensie. Maar het restaurant heeft een nieuwe eigenaar en zij doet leuke dingen, horen we. Op een druilerige avond schuiven we aan.

Sfeer

’t Koetshuys zit aan het horecapleintje op de kruising van de Blekerstraat en de Nieuwe Blekerstraat. In de basis is er niet zoveel veranderd sinds ons vorige bezoek: zelfde plankenvloer, zelfde donkergroen geverfde houten wanden. Maar aankleding doet veel, blijkt weer: het bruine cafémeubilair is aangevuld met vintage chintz stoelen, er staan mooie bloemstukken her en der, er hangen oude ingelijste foto’s en in de hoek staat een antieke kast vol zelfgestookte likeurtjes. Zo is de ruimte in één keer van bruin café naar gezellige huiskamer gepromoveerd.

Eten

We zijn hier met een deal van Het Laatste Tafeltje en daarmee mogen we voor €19,50 drie gangen van de kaart kiezen. Maar eerst laten we ons verleiden door het aperitief: een cocktail van onder meer bessenjenever, huisgemaakte kaneeljenever en perensap. Ik was eerder dan mijn tafelgenoten en had al een glas wijn voor mijn neus staan, maar nadat ik even geproefd heb bestel ik alsnog een cocktail: dat is lekker! We eten er broodjes met smeersels bij en die bevallen ook al prima, vooral de Thaise mayonaise met limoenblad. Dat limoenblad vinden we ook terug in de karaf water die op tafel komt: weer eens wat anders dan munt, goeie vondst.

Ik ga van start met een salade van kweepeer, radicchio, feta en walnoot. De peer is krap aan gaar, maar de combinatie van bitter, zoet, zuur en aards werkt goed. De carpaccio valt aan de overkant van de tafel erg in de smaak. Hij is net even anders dan anders, met naast de pijnboompitten en grana padano – geen echte Parmezaans kaas helaas, die wat meer pit heeft – ook zoetzure wortelblokjes en een zoetige dressing. De koudgerookte makreel die de derde eter bestelde is een bescheiden gerecht, maar wel erg geslaagd: de vis gaat gepaard met crème van zoete aardappel, kappertjes, een dragondressing en krokantjes van zeewier.

Daarna komen er voor tafelgenoten respectievelijk een flink stuk perfect zachtgegaarde rundersukade in eigen jus met wortelgroenten op tafel en ‘baked ziti’, een ovenschotel van een soort langgerekte penne met ratatouille en een kaassaus. Kruidig, kazig, heel veel koolhydraten: smullen.

Ik heb de maishoenfilet besteld. Dat blijkt kipdijfilet, want het vlees wordt kunstig geserveerd met pootje en al. Strikt gezien is het dan natuurlijk geen filet, maar daar zeuren we niet over. Het ziet er in elk geval leuk uit en de kok heeft heel slim het bovenste deel met botje losgesneden van het onderste, zodat het makkelijk eten is. De kip is ingewreven met zout en heeft een mooi knapperig, goudbruin vel. De gemengde paddenstoelen en haricots verts in een jus met vanille en kastanje zijn er erg lekker bij.

Er komen verder twee schaaltjes gemengde sla met tomaat, komkommer en een goede dressing op tafel en een schaaltje gebakken aardappelen in de schil met mayonaise.

De nagerechten zijn ook al geslaagd. Een romige crème brûlée met veel vanillespikkels en een bolletje rum-rozijnenijs, een perfect lopend chocoladecakeje met mangocoulis en vanilleijs en een cocktailglas gevuld met gemarineerde ananas en Licor 43-room en een bolletje mokka-ijs erbij. Het zijn niet heel ingewikkelde gerechten, maar ze zijn goed gemaakt en leuk gepresenteerd.

Bediening

Ik word bij de bar ontvangen door een jongeman die mijn jas aanneemt en door huishond Whoppie, die me eens goed besnuffelt. Zijn enthousiasme is exemplarisch voor de al net zo vrolijke stijl van de bediening. Eigenares Janieke is de gastvrouw en dat doet ze met verve: ze maakt praatjes links en rechts, weet ons warm te maken voor een huisaperitief en zwaait ons na het eten uit bij de deur. Over aandacht hebben we niet te klagen: ook de kok komt in het voorbijgaan nog even informeren hoe het eten smaakt. Hier worden we wel warm van.

Kans op een tweede bezoek

Tafelgenoten verkondigen al enthousiast tegen de eigenares dat ze hier zeker terug gaan komen en dan sluit ik graag weer bij ze aan: ’t Koetshuys was een fijne verrassing.

 

praktische info

Blekerstraat 22
koetshuysgroningen.nl
Prijs driegangenmenu €26,75 – €39,25