10 culinaire schoencadeautjes onder de 10 euro

De Sint is weer in Nederland en dat betekent: cadeautjes! Of je ze nu geeft of ontvangt, een beetje inspiratie is nooit weg. Wij selecteerden 10 culinaire cadeautjes voor maximaal 10 euro. Niet onbelangrijk: alle items op dit lijstje zijn in Groningen te vinden. Happy holidays!

 Dille & Kamille

1. Geurkaarsen die ruiken naar een keuken waarin zojuist is gekokkereld.

Dat moment in de Ikea waarop je de afdeling met geurkaarsen betreedt en direct rechtsomkeert wil maken, maar dat kan niet, want dan kom je al helemaal nooit uit het geelblauwe gevaarte. Wat een lucht. Maar kaarsen die ruiken naar rozemarijn en tijm, of wilde vijg en druif, daar kunnen we aan wennen.

2. Maak gyoza als de Wagamama

Wij missen de Wagamama, en dan vooral de gyoza. Heerlijke gestoomde dumplings met een sojasausje. Das war einmal, maar stomen kan ook thuis, het schijnt zelfs helemaal niet moeilijk te zijn. Men neme gyoza-velletjes, een vulling naar keuze, en zo’n stoommandje. Appeltje-eitje, en het ziet er best indrukwekkend uit als je aan tafel het deksel van de mand haalt.

3. Een hamburgerkookboek

Wij houden van hamburgers, daar is geen twijfel over mogelijk. En hoewel de meningen over dit onderwerp verschillen, vinden wij dat een vegetarische variant ook een hamburger mag heten. Een hamburger is comfort food, en hierdoor uitermate geschikt voor een avond op de bank in je pyjamabroek. Dan moet je bestellen of koken. Dit boek biedt uitkomst voor als je nog een restje energie hebt alvorens je op de bank ploft, en is als kookboekcadeau een stuk vriendelijker voor de portemonnee dan de nieuwe Jamie Oliver.

4. Vet goed vet

Even niet die emmer olie uit het onderste schap van de supermarkt. Deze extra vergine olijfolie bewaar je voor speciale gelegenheden en sprenkel je over speciale gerechten: erg goed gelukte salades of heel simpele pasta’s met verder alleen wat zout, peper, knoflook en peterselie. Ook lekker als dipolie met stokbrood en zeezout.

5. Even die frustraties eruit

Toen ik een vijzel kreeg wist ik nog niet wat ik ermee moest. Inmiddels wordt hij wekelijks gebruikt en zit er een gele kurkuma-gloed in het aardewerk. Alle kruiden in huis worden erin gegooid met een paar tenen knoflook en wat rode peper, en malen maar. Voor je het weet zet je de heerlijkste curry’s op tafel. Deze houten variant staat ook nog beeldig op het aanrecht.

Cook&Co

6. Ambachtelijk Hollandsch bakken

Speculaasjes zijn het lekkerst als ze net uit de oven komen en het huis ruikt naar koekkruiden. Waan jezelf in Norman Rockwell-sferen (blije kinderen maken molenspeculaas terwijl moeders goedkeurend en tevreden toekijkt) met deze heerlijk oubollige vormpjes.

7. Even iets anders dan die kristalglazen

Als de kinderen met een buik vol speculaas in bed liggen, kunnen de flessen worden ontkurkt. Deze prosecco- en champagneglazen van Jamie Oliver staan heel koddig op lage voetjes en zijn een stuk origineler dan de kristalglazen van de AH spaaractie die nu in alle keukenkasten prijken (ja hoor, ook in de mijne).

8. Smaakt hetzelfde

Het lijkt wel alsof we teruggaan naar het VOC-tijdperk, de thee wordt steeds duurder. Toch altijd jammer als je vier euro hebt uitgegeven aan een te zuur uitgevallen rood brouwsel, maar deze vrolijke doosjes zijn vele malen leuker om uit te pakken dan de fruitmelange van Pickwick.

9. Voor de schone barbecue

Gewoon omdat Sinterklaaspresentjes geen nut hoeven te hebben, een maiskolfprikker. Ja, die bestaat. Prik deze nepkolf in de echte, en knagen maar. Zo kun je een maiskolf enigszins beschaafd verorberen en hoef je niet om de haverklap je handen te wassen. Reuze handig, maar hoe je dit tijdens een barbecue oplost met de spareribs is nog niet duidelijk.

10. Geen gorgonzola aan je camembert

Toegegeven, het is een tikje vreemd om iemand een mes cadeau te geven (dit neemt niet weg dat ik al van twee vriendinnen gigantische en vlijmscherpe koksmessen in ontvangst heb mogen nemen). Een set kaasmesjes geeft echter wat minder luguber weg, en het is iets wat mensen niet zo snel voor zichzelf zullen kopen.