Leesvoer: Tien kerstgeboden en de foodtrends voor 2018

Je kunt niet constant eten, dus moet je het op die andere momenten doen met het beste alternatief: lezen over eten. Dit zijn de leukste, nuttigste en meest interessante artikelen over eten en drinken die we afgelopen tijd tegenkwamen.

Of je nou je plannen voor het kerstdiner al weken klaar hebt of vanmiddag nog snel naar de supermarkt rent voor last minute inkopen: dit artikel in de Volkskrant van wijn- en eetschrijver Onno Kleyn en zijn dochter Charlotte, die voedselhistoricus is, moet je sowieso even lezen. De twee verdiepten zich in het kerstdiner tijdens de Gouden Eeuw en stelden een menu samen waar je ook in 2017 indruk mee maakt. Leerzaam en nog interessant ook.

Tien Geboden
Iets te veel artikelen gelezen of programma’s gezien waarin een uitgebreid kerstdiner geserveerd wordt aan een perfect gestylede eettafel? Vergeet dat, zegt Jay Rayner, de culinair criticus van The Guardian. ,,Zelfs bij Nigella thuis ziet de kerst er niet zo uit als in haar tv-programma.” Dus stelde hij zijn eigen Tien Geboden voor het Kerstmaal op. ,,Thou shalt not mistake Nigella, Mary and Jamie for the Lord, thy God” en meer van die pareltjes. Het is natuurlijk wel nogal op de Britse tradities gericht, dus aan het gebod ,,Thou shalt not serve Christmas pudding” voldoen we hier sowieso al. Dat scheelt weer.

Trends voor 2018
Alvast even een blik vooruit naar volgend jaar: wat gaan we in 2018 eten? De Amerikaanse bio-supermarktketen Whole Foods zette trendwatchers aan het werk voor een lijstje, dat de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws heel behulpzaam overschreef. Hip in 2018: taco’s (goed nieuws voor taqueria El Santo, die begin januari opent in de Oosterstraat), vegan eten, gezonde snacks en koken met bloemen. De complete lijst vind je hier.

Voedselfotografie
Bij onze recensies staan altijd foto’s van het eten en eerlijk is eerlijk: die doen niet altijd recht aan hoe het er in werkelijkheid uitzag. De spaarzame verlichting in restaurants is weliswaar sfeerverhogend, maar levert niet de beste kiekjes op. De tips in de Beginners Guide to Food Photography van Serious Eats kunnen wij dus niet allemaal toepassen (zorg voor goede, natuurlijke verlichting), maar voor wie zijn eten graag op Instagram zet is dit een enorm handig overzicht.

Praten met chefs
Ideaal voor tijdens de afwas na het kerstdiner: de nieuwe podcastserie Cheft van Parool-recensent Hiske Versprille. Ze gaat in gesprek met de beste en meest invloedrijke chef-koks van Amsterdam, die ondertussen gewoon lekker aan het koken zijn. In de eerste aflevering komt Joris Bijdendijk van RIJKS aan het woord, later volgen onder meer Yvette van Boven en Sidney Schutte, de chef van Librije’s Zusje.