Uit Pauline's Keuken kookboek

Kookboek: Uit Pauline’s keuken

We testen twee recepten uit ‘Uit Pauline’s keuken’ van Pauline Weuring. Komt de werkelijkheid overeen met wat het kookboek belooft?

Toegegeven, Pauline Weuring woont sinds een aantal jaar in Haarlem. Maar ze is geboren en getogen in Groningen en dat is voor ons reden genoeg om haar nieuwste kookboek uit te testen!

Pauline startte in 2010 met Uit Pauline’s keuken, haar foodblog waarop ze vrijwel dagelijks toegankelijke recepten plaatst. Dat werd zo’n succes dat ze een eigen kookboek mocht uitbrengen: Het voedselzandloperkookboek uit 2013, met gezonde recepten. Voor haar tweede kookboek Uit Pauline’s keuken blijft ze meer bij de basis van haar gelijknamige blog: soms gezonde dagelijkse kost (zalmburger met avocadospread), soms het summum van een guilty pleasure (banoffee pavlova). Ook laat Pauline zien dat gezond en pleasure elkaar niet hoeven uit te sluiten (skinny chochomousse).

Pauline noemt de Australische kookboekengigant Donna Hay als één van haar inspiratiebronnen, en dit komt duidelijk terug in Uit Pauline’s keuken. De opmaak is clean en overzichtelijk, met witte pagina’s, mooie heldere foto’s en een duidelijke receptindeling. Waar Donna Hay voor een van haar boeken het credo fast, fresh, simple hanteert, roept Pauline op tot live, love, eat! En dat laatste, daar krijg je zin in tijdens het bladeren door dit boek met goddelijke recepten.

Op dit punt verschillen Donna Hay en Pauline Weuring namelijk van elkaar. Ligt het beeldig vormgegeven boek van eerstgenoemde stof te vergaren op de plank omdat de inhoud toch wat tegen het saaie aanleunt, bij Pauline loopt je hoofd over van keuzemogelijkheden voor alle momenten van de dag.

Naast recepten staat er duidelijke uitleg in het boek hoe je lastige klassiekers als karamel en brooddeeg maakt, en bij ieder recept geeft Pauline minstens één handige tip voor als je wat minder tijd en/of budget hebt.

De test!

Als je zo’n ‘simpele recepten voor iedereen’-kookboek leest vraag je je natuurlijk af: klopt dat een beetje met de werkelijkheid? Zijn de bereidingstijden en –methoden correct, ziet jouw versie er in het echt ook zo prachtig uit en vooral: smaakt het? De smaak van Stad onderwierp Uit Pauline’s keuken aan de test.

Recept: Kokos-linzensoep

Paulines keuken_Kokos-linzensoep-page-002

Klopt het recept? Ja, hoewel je de soep volgens het recept 10-15 minuten moet laten sudderen en rode linzen volgens de aanwijzingen op de verpakking 20 minuten kooktijd nodig hebben.

Lijkt het op ’t plaatje? Vanuit het kookboek lacht een knalgele soep je tegemoet, en inderdaad, tijdens het bereiden blijkt de soep behoorlijk geel te worden. Iets minder fel dan in het boek, maar dat kan liggen aan te weinig kurkuma van mijn kant of een beetje photoshop van Pauline. Zorg wel dat je rode linzen gebruikt, anders is het effect weg. Hoe Pauline die mooie witte swirl erin heeft gekregen mag Joost weten, waarschijnlijk middels een kookroom die wat minder voedselzandloper-proof is.

En smaakt ’t ook? De soep is een nieuwe favoriet, alle ingrediënten zijn heerlijk samengekomen en als lunch vult het uitstekend.

Recept: Gepofte zoete aardappel

Klopt het recept? Er is geen woord gelogen! De aardappels poffen keurig binnen 45 minuten gaar (zonder aluminiumfolie).

Lijkt het op het plaatje? Ja, maar het is dan ook geen exacte wetenschap om een zoete aardappel met salsa te bestrooien.

En smaakt ’t ook? De combinatie van zoete aardappel en frisse salsa is heerlijk. Om het tot een hoofdgerecht te maken kun je de aardappel met Paulines Thaise regenboogsalade serveren. Wat daar allemaal voor lekkers inzit? Sorry, daarvoor zul je het boek moeten aanschaffen!

Heb je behoefte aan een kookboek met zowel gezonde als zondige voor-, hoofd- en nagerechten en recepten zonder ingrediëntenwaslijst maar mét smaak? Dan kunnen we Uit Pauline’s keuken van harte aanbevelen.

Pauline Weuring: Uit Pauline’s keuken
Uitgeverij Prometheus, €19,95