De andere supermarkt: Polski Smak

Je fietst er regelmatig langs, maar ga je er wel eens naar binnen? De Smaak van Stad bezoekt de toko’s en buitenlandse delicatessenwinkels in Groningen om uit te zoeken wat je er allemaal kunt krijgen. Deze keer: Polski Smak.

Malgorzata Tuinhof, Poolse met een Nederlandse echtgenoot, runt haar Poolse delicatessenwinkel Polski Smak sinds 2012. Eerst aan de Korreweg, maar sinds het verschijnen van dit artikel is de zaak verhuisd naar de Nieuwe Ebbingestraat.IMG_20150417_132923

Wie komen er?

Polen natuurlijk, maar ook Bulgaren en Roemenen die op zoek zijn naar het eten van thuis. Nederlanders komen er ook, vooral mensen die naar Polen geweest zijn en daar bepaalde producten ontdekt hebben.

Wat kun je er kopen?

Veel typisch Poolse producten, zoals vleespasteitjes, stoofpotjes en snijdbare kwark. Maar ook snoep en koekjes, koffie en thee, bakbenodigdheden, frisdrank en bier en pakjes instant-borsjt of geleipudding. Versproducten worden er minder verkocht, maar een keer per week is er vers Pools brood.

Wat moet je zeker eens proberen?

Amateur-bakkers kunnen hier producten krijgen die in de supermarkt niet te vinden zijn: verse gist, reuzel, zure kersen. Meel kun je in diverse malingen kopen. Andere aanraders: de stevig gekruide Poolse vleeswaren, kant-en-klare pierogi en de ‘vergeten groente’ peterseliewortel, die hier het hele jaar verkrijgbaar is.

Bijzonderheid

Zoek je een Pools product dat niet in het vaste assortiment zit, dan bestelt Malgorzata het voor je. ,,Ik hoef geen grote hoeveelheden in te slaan, dus dat kan gewoon.”

IMG_20150417_133245