De andere supermarkt: Toko Melati

Je fietst er regelmatig langs, maar ga je er wel eens naar binnen? De Smaak van Stad bezoekt de toko’s en buitenlandse delicatessenwinkels in Groningen om uit te zoeken wat je er allemaal kunt krijgen. Deze keer: Toko Melati.

Toko Melati vind je aan het Gedempte Zuiderdiep 126. De zaak bestaat al ruim veertig jaar en is in handen van Bernard Majoor.

Wie komen er?

Vooral Nederlanders, met en zonder Indonesisch bloed, maar ook Aziatische expats uit onder meer Thailand en Vietnam.

Wat kun je er kopen?

Eigenlijk alle ingrediënten die je maar nodig kunt hebben voor een Indonesisch gerecht. Boemboes, verse kruiden als laos, sereh en pandanblad, Aziatische groenten en fruit, siropen, bakmixen, allerlei soorten kroepoek en emping, vis en garnalen uit de diepvries. Chinese wijn en bier staat ook in de schappen, en er is een stelling met rijstkokers, stoommandjes, vijzels en Chinees servies.

Wat moet je zeker eens proberen?

De spekkoek natuurlijk, of de verse Indonesische snacks. Liever iets gezonds? De sojabonen (edamame) uit de diepvries snaaien met een beetje zout ook lekker weg. Wie graag groot inkoopt kan hier ook terecht: rijst is hier in grote balen verkrijgbaar en je kunt bakpoeder per blikje of zelfs per kilozak kopen.

Bijzonderheid

,,Dit is nog een beetje een ouderwets kruidenierszaakje”, zegt Majoor. Er zijn veel trouwe klanten en hij maakt met iedereen een praatje. Maar Toko Melati gaat wel met z’n tijd mee: naast de ingrediënten voor de oude Indonesische keuken zoals we die in Nederland kennen, zijn hier ook de smaken van het moderne Indonesië te koop.