Foto: Wutsje/Wikimedia Commons/CC BY-SA 3.0

De beste plekken om te vieren dat je afgestudeerd bent

Wanneer je het meest waardevolle papiertje dat je ooit zult krijgen in ontvangst mag nemen, ga je daarna natuurlijk feestelijk uit eten met familie en vrienden. Carleen de Jong zocht uit wat goede restaurants zijn in Groningen om je afstuderen te vieren.

Op 24 oktober heb ik mijn afstudeerceremonie aan de RUG. Dan is het officieel voorbij met goedkope automaatchocolademelk in de Harmoniekantine en korting krijgen op studentenmenu’s met mijn collegekaart.

Omdat ik van eten houd, wil ik dit heugelijke feit uiteraard vieren bij een zorgvuldig uitgezocht restaurant. Daar heb ik de laatste tijd over nagedacht en uitgebreid research naar gedaan. Nou is Groningen dankzij alle studenten de jongste stad van Nederland en dus zijn er elk jaar heel veel mensen die afstuderen. Voor al die mensen – en hun familie en vrienden – kan mijn research ook van pas komen.

Chic en bepaald niet studentikoos

Omdat het nu tijd is om de studentikoze manier van leven te laten gaan. Je bent net afgestudeerd, had misschien niet het grootste budget de afgelopen jaren, maar vindt dat je het nu wel hebt verdiend om uitgebreid en chique te eten in een restaurant dat de afgelopen jaren een beetje buiten bereik lag. Of misschien betalen je ouders, ook een goede reden.

Houdt van Eten

Als je mensen vraagt om tips voor de beste restaurants in Groningen, wordt Houdt van Eten eigenlijk altijd wel genoemd. Heerlijk eten, maar niet op een manier dat het ontoegankelijk is. Volgens onze recensie is het eten hier uitstekend, hoewel de inrichting geïnspireerder had kunnen zijn.

Proevens

Over Proevens werd een ,,eentonige jubelrecensie” geschreven; er waren maar weinig negatieve dingen te noemen. Het is wel echt een duur restaurant en daarom zal ik helaas niet voor dit restaurant kiezen. Maar als je flink los wilt gaan met je festiviteiten, zal deze hoog op je lijstje moeten staan.

Paviljoen Sterrebos

Wat verder van de universiteitsgebouwen, dit restaurant, maar die omweg wel helemaal waard. Het voelt als chique eten, maar is helemaal niet zo heel duur! Een vijfgangenmenu kost 29,50 euro. Dat is op een studentenbudget veel, maar voor vijf gangen een hele goede prijs. Het grootste – met moeite gevonden – kritiekpunt in de recensie was dat de wijnen niet zo verrassend waren.

Toegankelijk en gezellig

Brasserie Groen

Een oude bekende in Groningen, maar het blijft een goede keus voor lekker eten. Het is niet ontzettend chique, maar de borden zien er altijd wel heel mooi uit, wat toch leuk is als je iets te vieren hebt. En je maakt er ook nog eens een milieubewuste keuze mee, aangezien ze hier alleen met biologische ingrediënten en streekproducten werken.

Moro

Smakelijke en niet te moeilijke mediterraanse gerechten. Met een groepje is het heel leuk om de proeverij te doen. Je krijgt een enorm bord midden op tafel met allemaal verschillende gerechten. Fijn als je het lastig vindt om één gerecht van de kaart te kiezen en het is daarnaast ook nog eens heel gezellig.

De Kleine Heerlijkheid

Dit is een klein en huiskamer-achtig restaurant met ,,geslaagde, originele gerechten voor een goede prijs”. Het is een perfect pandje om je samen met je familie of vrienden terug te trekken na je fotoshoot op de trappen van het Academiegebouw en gewoon lekker te eten.

Mr. Mofongo

Meteen naast het Academiegebouw (waar je buluitreiking waarschijnlijk plaatsvindt) en dus best een logische plek om na afloop neer te strijken. Je kunt hier prima eten en de locatie zorgt precies voor de juiste sfeer als je nog niet helemaal afscheid kunt nemen van je studententijd. Is je uitreiking ’s ochtends of aan het begin van de middag? Dan kun je er ook nog voor kiezen om alleen wat te drinken bij Mr. Mofongo (al is het alleen al om de brownie die je bij warme dranken krijgt).

Met een grote groep

Het kan natuurlijk ook dat je met een grote groep je afstuderen viert – bij een masterbuluitreiking mag je vijftien mensen meenemen. En in een grote groep heeft iedereen weer hele specifieke eigen voorkeuren – je zus eet geen vlees, je oma houdt eigenlijk alleen van aardappels, groente en vlees en je vader is een echte carnivoor.

In dat geval kun je natuurlijk ook naar één van de vele all you can eat-restaurants gaan, zoals Ni Hao, Wereldgeluk of Taste and Flavor. Dan weet je in ieder geval zeker dat je genoeg te eten krijgt! Maar als je een echte fijnproever bent, is dit misschien niet de beste keuze. Je krijgt wel veel, maar dat betekent niet per se dat het allemaal ook echt goed is.