Alles wat de hippe foodie nodig heeft in 2016

Eten is hip, dus zijn er nu ook culinaire trendwatchers. Hun voorspellingen voor 2016: bonen zijn het nieuwe zwart en zeewier vervangt de boerenkool. Of alles in de glazen bol van de foodwatchers uitkomt is nog de vraag, maar met deze shoppinggids ben je op alles voorbereid.

De hele dag havermout

Een van de foodtrends van 2015 – op Instagram mensen doodmoe maken met je eindeloze breakfast bowls – blijft hangen. We zijn blijkbaar nog lang niet klaar met het ontbijt, want in 2016 eten we het van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Havermout, Griekse yoghurt met granola en gedroogd fruit en als warme maaltijd bananenpannenkoeken, waarom niet? Wie geen inspiratie heeft, schaft een ontbijtboek aan: Havermout van Amy Ruth Finegold bijvoorbeeld, of All-Day Breakfast van Denise Kortlever. En vergeet de gezellige borden niet voor het social media-waardige eindresultaat.

Slierten courgette, wortel en pompoen die écht net zo goed vullen als spaghetti

Oh help, zucchetti blijft in 2016 hip. Je kunt jezelf een paar dagen rugpijn bezorgen met al het fijne julienne-snijwerk, aangezien je ongeveer een kilo zucchetti nodig hebt voordat je verzadigd bent. Of je fietst even naar Cook&Co voor een spiralizer, een handig hulpje dat niet veel ruimte in beslag neemt. Kun je gelijk een kaasschaaf meenemen voor de boterham die je een paar uur later naar binnen zult werken. Je kunt ook voor deze multifunctionele spiralizer gaan, voor echte #fitgirls.

Fancy falafel

Van mensen met een culinaire website wordt verwacht dat ze de ganse avond in de keuken staan. Nee hoor, afhalen en buiten de deur eten is minstens zo heerlijk. 2016 is het jaar waarin afhaal en restauranteten worden samengevoegd tot een prachtige trend: de sjieke afhaal. Aan bezorgen doen ze vaak niet, dus je moet het eten zelf komen ophalen. Maar daar staat tegenover dat het vele malen beter is dan wat zo’n knul op een brommer je brengt. Wij maakten al een lijstje van de betere afhaaltenten in Groningen.

Bonen

Toen de superfoods hun intrede deden moest de vertrouwde schijf van vijf het ontgelden. Omdat niemand het advies van een halve liter melk en vijf boterhammen meer serieus nam, was het tijd voor de schijf om zichzelf opnieuw uit te vinden. In de nieuwe dieetvoorschriften spelen bonen en peulvruchten een grote rol. Koop ze gewoon in blik bij de supermarkt, of probeer eens gedroogde exemplaren uit van de (verpakkingsvrije) biowinkel. En natuurlijk is er een kookboek over verschenen!

Zelfgebrouwen bier

Wij waarschuwen alvast: do not try this at home, want het gaat vaker mis dan goed. Kun je het toch niet laten en hoop je de nieuwe Bax op de markt te kunnen brengen, begin dan met een lage en vooral goedkope instap: Hema heeft een pakket voor dummies. Was het experiment wat minder geslaagd? Dan kun je altijd nog naar het café.