Column: Overschreeuwd door de buren in het restaurant

Wel eens in een restaurant gegeten waar de akoestiek zo slecht was, de muziek zo hard stond en het zo druk was dat je amper met je tafelgenoten kon bespreken wat je van de gerechten vond? Vast wel. Het is geen uitzondering dat het lawaaierig is in restaurants, ook in Groningen niet.

Uit eten gaan staat wat mij betreft in de top 3 van leukste dingen om te doen. Maar ik wil dan wel gewoon kunnen praten met mijn tafelgenoten en verstaan wat de bediening zegt. Als dat niet lukt, heeft dat invloed op de hele eetervaring.

Ik heb tinnitus en als gevolg daarvan ben ik licht overgevoelig voor geluiden en is mijn gehoor de laatste jaren naar mijn idee slechter geworden. Daardoor kan het moeilijk zijn om gesprekken goed te volgen – al helemaal als er meer dan twee mensen aan meedoen – en andere mensen te verstaan. Dat wordt natuurlijk alleen maar erger als er om me heen ook veel andere mensen aan het praten zijn, zoals in een restaurant.

En ik ben niet de enige met dit probleem. Er wordt geschat dat 1 op de 10 Nederlanders slechthorend is, maar waarschijnlijk ligt dat cijfer dankzij de vergrijzing in werkelijkheid nog hoger. Twee miljoen mensen in Nederland hebben tinnitus (het horen van een piep, suis, brom of iets dergelijks dat er eigenlijk niet is) en 3 procent van de Nederlanders heeft hyperacusis (overgevoeligheid voor geluid).

Avond in het water

Af en toe noteren we bij De Smaak van Stad in recensies dat een restaurant niet de beste keuze is als je slecht kunt horen. Ook bij recensiesite Iens telt akoestiek mee in de beoordelingen. Met een knop kun je daar aangeven hoe je het geluidsniveau in een restaurant hebt ervaren. Want je hoeft niet slechthorend te zijn om op te merken dat het moeilijk is om je tafelgenoten te verstaan. Uit eten gaan is iets wat je samen met andere mensen doet, iets wat je doet voor je plezier. Dan is het jammer als je avond in het water valt vanwege slechte akoestiek of een restauranthouder die denkt dat zijn of haar eetgelegenheid een kroeg of club is.

Hoe pak je dat probleem aan als horeca-ondernemer? Zet de tafels niet te dicht bij elkaar, bijvoorbeeld. Er passen misschien meer mensen in een volgepropte zaak, maar worden je gasten er nou echt blij van als ze het gesprek van de mensen aan het tafeltje naast hen woord voor woord mee kunnen luisteren? Laatst was ik bij een populair tapasrestaurant in de stad waar de tafeltjes bijna tegen elkaar aanstonden. Naast ons zat een grote groep aan een lange tafel en bijna alle kleine tafeltjes waren ook bezet. Ons gesprek werd overschreeuwd door de buren. Niet zo handig als je wilt overleggen welke tapas je bij de volgende ronde gaat bestellen.

Zachte materialen

Ook aandacht voor akoestiek kan erg helpen. Nou heb ik hier zelf niet zoveel verstand van, maar met vloerbedekking, een speciaal soort plafond, zachte stoelen en gordijnen kom je al een heel eind, las ik. Veel hippe café’s hebben juist een industriële inrichting met weinig zachte materialen, waardoor gesprekken van de harde vloer naar het plafond en tussen de muren kunnen galmen. Er speelt nog veel meer mee en niet alle mogelijke veranderingen zijn in de praktijk haalbaar, maar het kan geen kwaad er mee bezig zijn als restaurant.

Achtergrondmuziek is een andere factor. Zelf hou ik enorm van muziek – thuis staat bijna altijd wel iets aan. Maar dat is een andere setting dan in een restaurant. Er bestaat zelfs een website die in kaart brengt welke horecagelegenheden in Nederland geen muziek draaien. De toon daarvan vind ik nogal negatief, maar er zijn genoeg mensen die het met de maker eens zijn. Bij dat eerder genoemde tapasrestaurant vond ik het ‘vrolijke’ Spaanse muziekje op de achtergrond ook niet bepaald nodig.

Wat vind jij? Is het volgens jou wel goed gesteld met de akoestiek in Groningse restaurants of kies jij restaurants speciaal uit op basis van hun geluidsniveau?