Kookboek: Koken op een vuurtje

Een Nederlandstalig kookboek over barbecuen. Zowel in theorie als in praktijk is het een matig idee, omdat we hier zeer sporadisch een geschikte barbecuedag hebben. Daarom gingen wij kijken of het BBQ-boek ook geschikt is voor binnenshuis.

De auteur van Koken op een vuurtje heet Madame Charlotte (dat staat vast niet zo in haar paspoort) en zij leert ons in haar handzame boek alles over het organiseren van een zomers BBQ-feestje. Haar motto luidt: ‘Behalve als het regent of stormt: koken op een vuurtje!’ Lang niet iedere Nederlander zal zich hierbij aansluiten, want bij het minste teken van druilerigheid gaat gewoon het gasfornuis aan. Maar goed, aan enthousiasme voor barbecueën is bij Madame Charlotte geen gebrek. Haar boek bevat niet alleen recepten voor barbecuevoedsel, maar ook voor bijgerechten en cocktails. Daarnaast voorziet ze de lezer van playlists omdat een barbecue niet compleet is zonder muziek. En een mooi kleed. En een bos bloemen. Eigenlijk moet je je hele hebben en houwen naar buiten slepen, maar dan heb je wel een ‘rustmoment’.

Koken op een vuurtje is onderverdeeld in vier categorieën: BBQ aan zee, zomer-BBQ, BBQ in de tuin en BBQ op de camping. Ik snap de verdeling niet helemaal, want sommige recepten die volgens Madame Charlotte in de tuin moeten kunnen wat mij betreft prima op de camping. Toch klinken de recepten smakelijk en – niet onbelangrijk – makkelijk.

Ik heb zelf geen barbecue en vraag een vriendin of ik bij haar in de tuin een mini BBQ-feestje mag organiseren. Op hoop van zegen, je weet het maar nooit met dit onvoorspelbare weer. De ochtend begint al druilerig en beter wordt het niet de rest van de dag. Geen zomers BBQ-feestje voor ons dus. Geen nood, dan bereid ik de gerechten gewoon in de keuken. Moet lukken, toch?

Geroosterde wortelsalade

 

Klopt het recept? Het recept staat open voor interpretatie. De abrikozen moeten bijvoorbeeld ‘kort’ gegrild worden. Ik zet de oven op grillstand en leg de wortels op het rooster, maar deze worden niet ‘mooi bruin gestreept’. Dit zal te maken hebben met het gebrek aan barbecue. Hetzelfde gaat op voor het uitblijven van de gekarameliseerde streepjes op de abrikozen, maar dat zal ik Madame Charlotte niet verwijten.

Lijkt het op ’t plaatje? Het plaatje bij het recept laat alleen wat worteltjes op een BBQ zien, dus nee.

En smaakt ’t ook? ‘Sorry, misschien eten we vanavond heel vies!’ Met deze verontrustende binnenkomer loop ik bij de BBQ-vriendin door de deur. Ik had me geen zorgen hoeven maken. Hoewel de smaken – mosterd en abrikoos – apart zijn, is het verrassend lekker. Je moet er alleen even aan wennen.

Burgers van Charlie

 

Klopt het recept? Charlie (?) heeft twee hamburgerrecepten, en ik probeer de vegetarische variant. Er wordt gelijk vermeld dat deze burger niet geschikt is voor een BBQ, maar beter bij elkaar blijft in een koekenpan of op een bakplaat. Het recept is simpel, alles door elkaar kneden, burgers vormen en burgers bakken. Toch denk ik dat het handiger is om de linzen met het broodkruim te pureren, voor een burger die zijn vorm houdt.

Lijkt het op ’t plaatje? Wederom geen plaatje van het eindresultaat, maar één van een vrolijke Madame Charlotte boven een BBQ. Dus nee.

En smaakt ’t ook? Het is niet de beste vega-burger die ik ooit heb getest, maar de combinatie van linzen, ricotta en veel kruiden is zeker goed. Hoewel het beslag wat nattig leek, bleef de burger bij elkaar, met behulp van een ruime slok olie en een goede koekenpan.

Koken op een vuurtje – Charlotte Fielmich
Snor Uitgeverij, €14,95