Black&Bloom schenkt beste koffie van Nederland

Voor de beste koffie van Nederland moet je bij Black&Bloom in de Oude Kijk in ’t Jatstraat zijn, oordeelt de jury van de Misset Horeca Koffie Top 100. De koffiezaak staat op 1 in de lijst.

,,Nergens in de Koffie Top 100 trof de jury zóveel theoretische kennis over het product, de bereiding en de machines als bij Black&Bloom in Groningen”, schrijft de jury. ,,Die diepe theoretische kennis weet eigenaar Gerben Engelkes te combineren met fantastische zwarte koffies en eigenzinnig, Gronings gastheerschap. De kennis van en liefde voor het vak zijn ongeëvenaard, net als zijn koffies.”

In 2014 behaalde Black&Bloom, dat zijn eigen koffie brandt, al de tweede plek, maar vorig jaar deed de zaak niet mee aan de wedstrijd.

Er staan nog drie Groningse zaken in de lijst. Op 17 ’t Feithhuis, op 25 café-restaurant Prinsenhof en op 79 Palazzo. De notering is een flinke opsteker voor ’t Feithhuis, dat vorig jaar op nummer 65 eindigde. Toen stond Prinsenhof niet in de lijst, maar Palazzo in de Zwanestraat wel. Die zaak kreeg in 2015 de 70ste plek toebedeeld.

Alleen koffiezaken die aangemeld zijn bij Misset Horeca maken kans om in de Top 100 te komen. Bedrijven kunnen zichzelf opgeven, maar veel worden aangemeld door de koffiebranderij waarmee ze zaken doen. Dit jaar stonden er 250 koffiezaken op de longlist.