Deze restaurantconcepten willen we in Groningen ook

Aan koffietentjes en Italiaanse restaurants geen gebrek in Groningen. Fijn, maar een beetje afwisseling is ook wel leuk. Wie over de grens kijkt komt allerlei toffe horeca-concepten tegen die het in Stad prima zouden doen. We zetten er vijf op een rij die we liefst morgen nog hun deuren zien openen.

All day breakfast

Een Amerikaanse trend die best naar Groningen mag komen is het ‘all day breakfast’-restaurant. Een tikje misleidende naam eigenlijk, want dit is geen zaak waar je de hele dag door typische ontbijtgerechten kunt bestellen. Het menu is niet opgedeeld in ontbijt, lunch en diner; alles wat er op staat kun je de hele dag bestellen. En het zijn juist de betere restaurants die dit concept adopteren, wat verrassende gerechtjes oplevert als pompoentaartjes met za’atar, sesam-walnootgranola of een broodje ei met worst en rodepeper-aioli. Fine dining dus, maar dan wel met de met de snelheid en laid back sfeer die je in een ontbijttentje verwacht.

All you can eat pizza

Pizza is lekker, maar het is zo jammer dat je moet kiezen voor één variant van het menu. Daar hebben ze in Brazilië iets slims op bedacht: het all you can eat pizzarestaurant. De bediening loopt rond met allerlei verschillende pizza’s en de gasten mogen zoveel punten pakken als ze willen. De pizza werd door Italiaanse immigranten naar het land gebracht – 15 procent van de Brazilianen is van Italiaanse afkomst – maar heeft wel wat andere toppings dan je gewend bent. Zo is het niet ongewoon om aardappel, vis of gedroogd rundvlees op je pizza tegen te komen en zijn ze dol op zoete pizza’s met bijvoorbeeld chocolade, banaan of guavejam met witte kaas. Ideetje voor Buurman & Buurman?

Ruïnebars

Gespot in Boedapest: ruïnebars, tijdelijke kroegen die gevestigd zijn in leegstaande gebouwen of panden die op de nominatie staan om gesloopt te worden. Soms zijn het pubs, soms een nachtclub, soms een verzameling foodtrucks die een soort impromptu markthal vormen. Je moet maar net weten waar ze zitten, want aan uithangborden doen ze niet. Ruïnebars trekken vaak een jong, hip en artistiek publiek en zulke mensen hebben we genoeg in Groningen: aan potentiële klandizie geen gebrek dus. Veel ruïnes hebben we hier in de stad niet, maar leegstaande panden wel. Een sociale vorm van antikraak, what’s not to like?

Carpacciobar

Je kunt prima een restaurant beginnen op basis van één gerecht of ingrediënt: denk aan de geroosterde kip van Taveerne Rabenhaupt aan het Zuiderdiep, de patat van De Frietwinkel of elke willekeurige pizzatent. Maar in Tilburg verzonnen twee vrouwen iets echt origineels: een carpacciobar. Bij Vittore C. kun je traditionele carpaccio krijgen van rundvlees, maar ook van octopus, tonijn, biet, kaas en chocolade. Het restaurant is momenteel gesloten omdat er gezocht wordt naar een nieuwe locatie, dus wij zouden zeggen: kom naar Groningen!

Korean barbecue

Doen ze in Korea al jaren natuurlijk, maar in de rest van de wereld begint de Korean barbecue nu ook voet aan de grond te krijgen. Je zit met z’n allen rond een tafel waarin de barbecue is ingebouwd. Je grilt zelf vlees, tofu of groenten en maakt daar een pakketje van met rijst, lente-ui en allerlei smaakmakers in een blaadje sla. Een soort gourmetten, dus, maar dan hip: hartstikke gezellig. Wie nu zin heeft in Korean barbecue moet helemaal naar Amsterdam, dus hoog tijd dat deze trend naar Groningen komt.